DE TELEGRAAF COLUMN

Een eurootje op zijn kant

13 Jul 2020 — Jim Tehupuring

Responsive image

Vrijdag zien ze elkaar voor het eerst weer in levende lijve. De leiders van de Europese Unie. In Brussel staat dan een cruciale top gepland met als inzet: 750 herstelmiljarden om de aanstaande zware recessie het hoofd te kunnen bieden. Deze euro's worden in de markt gepompt om overheden, bedrijven en consumenten door de coronacrisis heen te helpen en de economie te herstellen. Het bedrag staat zo ongeveer gelijk aan de waarde van alle goederen en diensten die wij in ons land jaarlijks produceren. Minister-President Rutte schuift namens ons aan en lijkt voor alsnog niet van plan dit pakket te zullen steunen en zo de Zuidelijke landen te financieren.

Het legt in crisistijd een kwetsbaar punt in de eurozone bloot. Het zijn namelijk de Zuidelijke landen die voorheen een simpele oplossing hadden voor hun begrotingsproblemen: de geldpers ging aan. Zo werden schulden afgelost, maar het taste ook de waarde van de munt aan. Dit uitte zich voorheen in hoge rentes op bijvoorbeeld Drachmes, Lires of Peseta’s. Met de euro als betaalmiddel konden landen als Griekenland, Italie of Spanje jarenlang lekker goedkoop lenen, omdat deze munt beduidend minder aan inflatie onderhevig was en gedekt werd door vooral de Duitse zekerheid. Het nadeel dat zich nu openbaart: zelfstandig bijdrukken gaat niet. En dat is wel wat veel lidstaten nu als de oplossing zien voor het coronaprobleem. Het is begrijpelijk. Neem bijvoorbeeld de diepe wonden die corona nalaat in Italie. Toeristen zijn er niet, de pleinen leeg en veel zaken gesloten. Een korte termijn oplossing is dan de creatie van gratis geld.

De vraag is of Rutte volgende week zwicht en wil meeprinten. Doet hij dit dan maakt dit de euro als betaalmiddel minder waardevol en ligt inflatie op de loer. Wanneer hij dwars blijft liggen samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken dan keert Nederland de unie symbolisch de rug toe. Waarschijnlijk poldert Rutte er flink op los en zal mokkend uitspreken de zuidelijke lidstaten te zullen steunen wanneer daar keiharde terugbetalingsvoorwaarden aan verbonden zijn. Het wordt hoe dan ook een interessant weekend met een grote inzet. Want het is eigenlijk niet zozeer het economisch herstel, maar meer nog het voortbestaan van de EU en de euro die op het spel staan.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement