DE TELEGRAAF COLUMN

Spaarrente? Forget it!

13 Jun 2020 — Jim Tehupuring

Responsive image

Corona of niet, het gebeurde gewoon: De Amerikaanse technologie beurs Nasdaq doorbrak woensdag de 10.000 punten. Een record. Champagne werd ontkurkt, maar het feest was van korte duur.

Gelijktijdig sprak namelijk Jerome Powell. Op economisch vlak één van de machtigste mensen ter wereld. Als voorzitter van de Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten), moet hij de economische groei en werkgelegenheid in goede banen te leiden. Powell vertelde dat de Amerikaanse economie er niet eerder zo beroerd voorstond. De economische krimp was nog nooit zo erg als nu. De werkloosheid ligt met 13% op het hoogste niveau in bijna 100 jaar tijd. ‘Wie denkt dat de economie veerkrachtig is na de corona-uitbraak, heeft het fout’, aldus Powell. ‘Dit gaat lang duren’.

Het belangrijkste instrument van centrale banken is de rente. Die werd eerder in allerijl op nul gezet om de economie te stimuleren, maar Powell geeft aan er niet eens aan te denken om weer te kunnen nadenken over een renteverhoging. Pas wanneer de economie weer krachtig genoeg is: op zijn vroegst in 2023. Om de economie extra te stimuleren worden er net als in Europa duizenden miljarden in de economie gepompt. Geld wat er niet is, maar wel kan worden gecreëerd.

In mijn optiek strookt de beursstijging van de afgelopen weken en ook het record van de Nasdaq niet met de realiteit. Een veelgenoemde verklaring achter de stijging is dat economieën weer open gaan, maar dit neemt niet weg dat de schade groot is. Sommige sectoren zullen langdurig getroffen blijken en de opgelopen werkloosheid zal er toe leiden dat de economische activiteit afneemt. Een recessie is onafwendbaar.

De echte reden achter de stijging is de enorme geldcreatie en het gebrek aan alternatieven. Sparen levert niets op of kost zelfs geld. Een alternatief is dan de aandelenbeurs. Wanneer de vraag naar aandelen toeneemt door de enorme overvloed aan kapitaal, kan dat echter wel tijdelijk tot marktverstoring leiden en tot koersen die niet stroken met de realiteit. Tenminste in mijn optiek. De beursdaling die op donderdag volgde met een Nasdaq die 7% verloor was zeer terecht. Ja, beleggen kan een uitstekend alternatief zijn voor sparen wanneer de rente komende jaren nihil is, maar koop dan wel tegen reële koersen.

Na de forse koersdalingen in februari en maart heeft de beurs in korte tijd een mooi herstel laten zien. Na enkele (gedeeltelijke) verkopen hebben wij bij 1Vermogensbeheer momenteel een onderwogen positie in aandelen. Uw iets grotere liquiditeitspositie zullen wij aanwenden zodra zich nieuwe kansen voordoen. Ervaren beleggers weten dat dit moment ongetwijfeld snel weer zal komen.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement