OPINIE

We have nothing to fear, but fear itself

27 Feb 2020 — Stefaan Casteleyn

Responsive image

Tijdens zijn aanvaardingsspeech in 1933, midden in de “Great Depression” sprak Franklin D. Roosevelt de volgende woorden:

“We have nothing to fear, but fear itself”

Roosevelt wilde ermee aangeven dat de Amerikaanse economie de grote depressie zou overwinnen tenzij iedereen bang thuis zou blijven en niemand meer zou consumeren. De parallel naar de huidige Corona-crisis is snel te trekken.

Het Corona-virus (officieel Covid-19) is in feite een heel zware verkoudheid. De mortaliteit bedraagt zo’n 2% en treft vooral oudere en reeds verzwakte patiënten. Steeds meer wordt duidelijk dat het een ziekte betreft die ernstige voorzorgsmaatregelen vraagt. De daadwerkelijke impact is echter nog onbekend.

Momenteel zijn de wereldwijde beurzen in de ban van deze onzekerheid rond de impact op de economie. Als er één zaak is waar de financiële markten niet van houden, dan is het wel onzekerheid.

Aantal besmettingen loopt terug in China
Het goede nieuws is dat in China, waar de ziekte is uitgebroken, het hoogtepunt al lijkt te zijn bereikt. Het aantal nieuwe besmettingen lijkt reeds af te vlakken. Er is lang gevreesd dat de cijfers in China een onderschatting van de werkelijkheid waren. Steeds meer waarnemers gaan er momenteel echter vanuit dat na de aanpassingen (zie de plotse piek op bovenstaande grafiek) het virus in China nu wel degelijk over het hoogtepunt heen is.

Een economische inhaalslag
Wanneer het virus bedwongen is, zal men in China alle zeilen bijzetten om de verloren productie en consumptie zo snel mogelijk weer in te halen. Zo is het ook gebeurd na het SARS-virus in 2003. En dit kan snel gaan.

Uiteindelijk is China ook het land waar men in zes dagen een nieuw ziekenhuis heeft gebouwd. Ook is het opvallend dat Volkswagen heeft aangekondigd dat de productie in haar plaatselijke fabrieken opnieuw wordt opgestart.

Een herstel is wel noodzakelijk. In verschillende sectoren zijn de activiteiten de afgelopen weken namelijk nagenoeg tot stilstand gekomen.

De grote vrees is nu dat de angst voor Covid-19 de hele wereld in haar greep krijgt. Als mensen wereldwijd minder gaan consumeren (bijvoorbeeld reizen, restaurants, etc.) uit vrees voor het virus, dan zou de wereldeconomie in een globale recessie kunnen sukkelen. Die onzekerheid houdt de markten momenteel erg bezig. Wij gaan echter nog niet uit van dit scenario.

Samengevat lijdt men momenteel het meest door het lijden dat men vreest.

In de praktijk
Zoals in onze vorige nieuwsbrief beschreven is 1Vermogensbeheer vanuit veiligheidsoverwegingen al enige tijd wat voorzichtig gepositioneerd. Dit maakt dat we slechts een beperkte schade hebben opgelopen in de 10% beursdaling van de laatste dagen.

De komende periode zullen we geleidelijk posities uitbreiden. En natuurlijk voelt dat ongemakkelijk nu de beurs daalt. Dit is echter juist wat je moet doen als belegger. Kopen op lage niveaus waarbij we vasthouden aan onze lange termijn visie.

Aandelen die al langer in ons vizier stonden zoals ASML en Galapagos zijn voor u gekocht. Zeker Galapagos is actueel nadat de koers vanaf de top ruim 20% verloor.

Hoewel de oplossing voor Covid-19 nog niet voorhanden is reageren overheden in de wereld op een verstandige manier op het virus. Natuurlijk wordt alles in het werk gesteld om een medicijn te vinden. Daarnaast heeft men in China reeds de rente verlaagd om de economische groei te steunen en ook heel wat andere landen hebben dit voorbeeld gevolgd.

Zodra de angst verdwenen is en het herstel zich inzet, dan kan het herstel van de beurskoersen wel eens heel snel gaan.

Contact
Hebt u vragen of wilt u eens bijpraten? Neemt u dan gerust contact op om uw wensen te bespreken. We gaan graag met u in gesprek. Dat kan op ons kantoor te Bussum of bij u thuis.

Met vriendelijke groet,

Stefaan Casteleyn
Partner

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement