Vragen? Bel: 035-740 0250

100% NL

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.

Jij bent niet meer wie je was, je verandert met de tijd. Het gezicht van Amsterdam” 

klonk het melancholisch door de speakers van de autoradio. Met de kerstboom in huis en het jaareinde in zicht, overdacht ik de tekst eens. Geen idee wie het zong, want 100% NL stond enkel aan omdat mijn kinderen mee wilden kunnen zingen.

Maar ik vond het wel toepasselijk. Het gezicht van de Amsterdamse beurs was in 2019 absoluut ASML. Een jaar terug was men overtuigt van een naderende recessie en gingen de aandelen voor €135 over de toonbank. Hoe anders is de situatie nu met een koers die verdubbelde naar €265 en een beurswaarde van €110 miljard. Daarmee is ASML een van de allergrootste bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

ASML weegt inmiddels voor 17,5% in de AEX

Dus zonder ASML zou de AEX Index afgelopen jaar 9% minder zijn gestegen

Nederland mag trots zijn op ASML. 100% NL is het alleen niet echt meer. Het hoofdkantoor zit hier, maar klanten en omzet in de VS en Azie.

Kijk je historisch dan veranderde ASML inderdaad met de tijd sinds Philips het in 1984 oprichtte. De machines van ASML produceren microchips (halfgeleiders). Het gebruik van chips neemt almaar toe en ze dienen steeds krachtiger, sneller en compacter te zijn. De ‘Extreme Ultraviolet’-machines van ASML kunnen miljarden transistoren op silicium wafels etsen dankzij ongekend fijne lasertechniek. Het gaat dan over nanometers (0,000000001 meter). De prijs van een EUV-machine? €100 miljoen. De opvolger van EUV is reeds in ontwikkeling: High-NA komt in 2024 op de markt. Intel, Samsung,.. ze staan reeds in de rij om te bestellen.

Weemoedig dacht ik nog even terug aan 2003 toen ik aandelen ASML voor €10 per stuk kocht. Dat was na het imploderen van de IT-bubble en 90% waardedaling. Het onderstreept waarmee je moet oppassen met tech-bedrijven als ASML. Zeer conjunctuurgevoelig. Dit jaar maakt ASML €2,5 miljard winst. In 2003 verloor het €160 miljoen.

In 2019 was ASML het gezicht van Amsterdam en bracht beleggers veel vreugde. Ook cliënten van 1Vermogensbeheer hebben een mooi resultaat op de aandelen behaald. Achteraf bezien hadden we de aandelen echter langer moeten aanhouden. We kregen echter signalen dat het economisch sentiment voor de chipsector zou keren. Dan is dit het eerste aandeel om van de hand te doen.

Hoe trots we als Nederland ook op ASML mogen zijn. Het aandeel verandert met de tijd.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring