Vragen? Bel: 035-740 0250

Ahold wekt vertrouwen

Update: Jim Tehupuring

Beste beleggers,

Veel 1Vermogensbeheer cliënten hebben het aandeel of geschreven putopties Ahold Delhaize in portefeuille. Een positie die de laatste maanden volatiel is gebleken. Graag vertel ik u waarom wij nog steeds veel potentie zien in het aandeel.

Opbouw en uitbreiding
Na de posities in 2016 te hebben opgebouwd, hebben wij deze in juni 2017 zelfs uitgebreid nadat Ahold hard werd afgestraft toen achtereenvolgens (1) een Amerikaanse sectorgenoot een winstwaarschuwing gaf en (2) kort daarop bekend werd dat Amazon de foodretailer Whole Foods overnam. Beleggers vreesden tegenvallers en meer concurrentie voor Ahold. Daarbovenop zit Ahold in wat ik noem een ‘perfect storm’. Een (3) dalende US dollar (65% omzet komt uit VS) en (4) prijsdeflatie in de VS. Wanneer je zoals wij verwachten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend, dan is Ahold echter uitermate aantrekkelijk gewaardeerd.

Q2 2017
Bij de publicatie van de kwartaalcijfers vandaag waren een aantal elementen voor ons van belang:

  • Prijsontwikkeling VS (marge)
  • Omzetgroei en dollar impact
  • Synergievoordelen

Op alle drie de fronten bleken de ontwikkelingen over het tweede kwartaal positief. Met name de terugkeer van prijsinflatie in de VS is essentieel. Immers wanneer de prijzen (omzet) dalen maar de loonkosten lopen wel op, dan is dat een gevaarlijke mix.

Op jaarbasis steeg de omzet 3,4% en 1,8% gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten.
De operationele marge verbeterde naar 3,9% van 3,6% een jaar eerder. Hier komen de eerste effecten van synergievoordelen (kostenbesparing) duidelijk naar voren.

Voor wat betreft de te verwachten en te realiseren synergie ligt Ahold Delhaize ruim op schema. Voor 2017 blijft Ahold Delhaize rekenen met €198 miljoen, waarvan over de eerste 6 maanden al €117 miljoen is gerealiseerd. De totale sysnergievoordelen worden verhoogd naar €750 miljoen, waarvan €250 wordt geherinvesteerd in merken. De vrije kasstroom blijft €1,6 mrd verwacht voor 2017. Dat geeft aan hoe aantrekkelijk Ahold gewaardeerd is bij de huidige marktwaarde van €22 miljard.

Er is volop ruimte om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders via dividend en aandelen inkoop. Voor 2018 geeft Ahold €1,8 mrd vrije kasstroom te verwachten. Dat is iets lager dan de €1,9mrd die ik mogelijk acht.

Dan de belangrijke inflatie/deflatie: in de VS ziet Ahold weer oplopende prijzen. De omzet in de VS steeg (vooral dankzij Delhaize met 1,2%). Prijzen liepen heel licht op met 0,1%. Nipte inflatie dus, maar wel eerder dan verwacht aangezien het management eerder zij in de tweede helft van 2017 inflatie voor de VS te zien.

De resultaten in Nederland waren uitmuntend met sterke marges en 5,6% omzetgroei. Online ligt de onderneming op schema met €3 miljard omzet en een verwachte groei naar €5 miljard in 2020.

Overall dus uitstekende resultaten geleverd door Ahold waarmee ze de eerdere ‘guidance’ van het management waar maakt. Ahold houdt vast aan haar toekomstverwachtingen. Het is geen aandeel dat in koers zal verdubbelen, maar richting €25 is de komende jaren zeker reeel. Een solide investering met een mooi dividend.

1Vermogensbeheer blijft rustig beleggen in Ahold en hopen binnenkort de geschreven putoptie terug te kopen en een nieuwe te schrijven. De koers zakt vandaag vanwege de iets lager dan verwachtte winst, maar op omzet en onderliggende ontwikkelingen vind ik Ahold bij de huidige koers nog steeds zeer interessant.

Groeten,
Jim

Waardering (herhaling juni 2017)
Vorig jaar vond er een enorme fusie plaats tussen het Belgische Delhaize en het Nederlandse Ahold. Belangrijkste reden was de mogelijke kostenbesparing binnen de organisaties en de kostenvoordelen die uit een krachtiger (machtiger) inkoopapparaat zouden ontstaan. De samenvoeging van Ahold & Delhaize zou van 2016 – 2019 € 500 miljoen synergievoordelen opleveren. In 2017 wil het bedrijf een kleine €200 miljoen synergie voordelen behalen en met de €56 miljoen die in Q1 werd gerealiseerd ligt de onderneming goed op schema. Het management laat echter doorschemeren dat het beoogde bedrag van €500 miljoen ook wel eens hoger kan uitvallen. De synergiën vloeien rechtstreeks door in een verbeterde winstgevendheid.

Voor 2016 reken ik met een winstgevendheid van €1,25-1,30. En bij een beperkte omzetgroei, maar substantieel lagere kosten door fusievoordelen, kan deze winstgevendheid de komende 3 jaren met 10% oplopen. €1,45 over 2018 en €1,60 in 2019.

Druk je dit uit in een koerswinstverhouding, dan komt de K/W voor 2017 uit op ruim 12. Reken je met 2018 dan is de K/W 11. En 2019 noteert nu 10 keer de winst.
Om goed een beeld te krijgen: het sector gemiddelde ligt op bijna 16 (bijv Wal Mart 17, Tesco 18, Carrefour 15)

Ahold Delhaize verwacht dit jaar een ‘vrije kasstroom’ te realiseren van €1,6 miljard. Op de huidige beurswaarde van bijna €20 miljard betekent dit een ‘vrije kasstroomrendement’ van 8%%. Gezien de synergiën kan de vrije kasstroom in 2018 oplopen richting €1,9 miljard. Dat betekent een vrije kasstroomrendement van bijna 10% op de huidige koers.
De laatste jaren keerde Ahold de gehele vrije kasstroom uit aan aandeelhouders via dividend en de inkoop van eigen aandelen. Zo koopt de onderneming dit jaar voor €1 miljard aandelen terug. De teller staat nu op €462 miljoen, dus Ahold gaat nog dik €500 miljoen terugkopen. Dat geeft een enorme boost aan de waardering.
Daar komt bovendien een aantrekkelijk dividend bij. Ahold zal de komende jaren ongeveer de helft van de winst teruggeven aan aandeelhouders via dividenduitkeringen. Bij €0,62 over 2017 bedraagt het dividendrendement bijna 4% op basis van de huidige koers.