Vragen? Bel: 035-740 0250

Alternatieven voor sparen

Het is niet uitgesloten dat u straks geld moet betalen om spaargeld op een bankrekening te zetten. Vermogens worden al minder waard door inflatie (-1,8%) en de vermogensrendementsheffing (-1,6%) en mogelijk komt daar op termijn nog een derde variant in de vorm van negatieve spaarrente bij.

Zover is het nog niet, maar kijkt u er niet gek van op als dat op een dag het geval is.

Wat nu?
De Authoriteit Financiële Markten (AFM) voerde een peiling uit onder het eigen consumentenpanel: Wat is het meest waarschijnlijk dat u met uw spaargeld gaat doen als de spaarrente negatief wordt?

  1. 34% Fysiek bewaren
  2. 20% Beleggen
  3. 18% Schulden aflossen
  4. 12% Blijven sparen
  5. 5%   Uitgeven

Duidelijk: de meeste onderzoeksdeelnemers (34%) zeggen het spaargeld ‘fysiek’ te gaan bewaren als die negatieve rente er komt. In een kluis of de ouderwetse oude sok, bijvoorbeeld. Uiteraard kleven hier aanzienlijke risico’s aan.

Rendement en risico
Waar de risico’s en de te verwachten rendementen van een spaarrekening zeer overzichtelijk zijn, zijn de risico’s en rendementen van beleggen op de korte termijn minder voorspelbaar. Hoe langer u het vermogen belegt of laat beleggen, hoe voorspelbaarder de rendementen van aandelen en obligaties worden. De tijd corrigeert uiteindelijk het gros van de tussentijdse bewegingen.

Dat maakt beleggen interessant voor als u uw vermogen pas over langere tijd nodig heeft.

Ruud Starreveld


Benieuwd hoe 1Vermogensbeheer ook voor u kan beleggen?
Klik hier.