Vragen? Bel: 035-740 0250

Zwarte zwaan

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.

Dat koersen schommelen is niets nieuws. Toch lijden beurzen momenteel zwaar onder invloed van buitenaf. Of beter gezegd één invloed. Na zijn verkiezing tot president raakten beurzen wereldwijd in een positieve trend, maar nu heeft Trump dit zelfstandig een halt toegeroepen.

Want waar ik renteverhogingen door centrale banken zie als ingrepen die onder reguliere, te voorziene en te verklaren invloeden vallen, hebben we met Donald Trump een levende black swan. Economen beschouwen black swans als onverwachte gebeurtenissen met grote impact op de financiële markten die niemand voorzag, maar achteraf eenvoudig te verklaren zijn.

De oorsprong in de benaming ligt in het feit dat men tot 1697 dacht dat alle zwanen wit waren. Die aanname was in één klap van de baan toen ontdekkingsreizigers in Australië op zwarte zwanen stuitten. Met Donald Trump aan het roer hebben we iemand die de ene na de andere zwarte zwaan uit de hoge hoed tovert.

Het vervelende is dat vertrouwen te voet komt, maar te paard vertrekt. We stijgen rustig en verliezen plotsklaps fors bij de volgende actie van Trump: ontslag van woordvoerders, ministers, FBI-directeuren en sinds een paar weken import- heffingen die de angst voor handelsoorlogen aanwakkeren.

Waar Trump aanvankelijk zijn peilen op Europa richtte, switchte hij in een klap naar sancties richting China. Beurzen verloren 3% binnen een dag. Als belegger kun je niet anders dan accepteren dat Trump zwarte zwanen blijft toveren. Aan 1Vermogensbeheer de taak hier op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan.

Jim Tehupuring

 

Op de hoogte blijven?

Mis niets meer van het laatste beursnieuws. Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!