Vragen? Bel: 035-740 0250

Betalen of profiteren

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

E=mc2 is de bekendste natuurkundige formule die we danken aan Albert Einstein. Het heeft mij bij natuurkundelessen heel wat zweetdruppeltjes gekost. Gelukkig bestond er binnen Einstein’s gedachtengoed ook ruimte voor eenvoudiger opvattingen. Zelfs economische. Daar kan ik beter mee uit de voeten en ze zijn in praktijk zeker waardevol. Bijvoorbeeld Einstein’s visie op ‘samengesteld interest’. Einstein noemt dit ‘het achtste wereldwonder’.

Velen hebben de droom rijk te worden. Nu kun je discussiëren over wat rijkdom is, maar gemakshalve ga ik er van uit dat de meeste mensen rijkdom associëren met veel geld. Wie de tijd neemt om stil te staan bij de opvattingen van Einstein, maakt direct een substantieel grotere kans om daadwerkelijk financiële rijkdom te vergaren.

Samengesteld interest is beter bekend als het rente-op-rente-effect. Wanneer je gerealiseerde winsten op een investering herinvesteert, kun je over die winst ook weer winst maken. Zo creëer je een sneeuwbaleffect.

Hoe langer de sneeuwbal door rolt, hoe sneller hij uiteindelijk groeit.

Zo hebben lange termijn beleggers in aandelen Shell al veel profijt van hun investering gehad. Momenteel betaalt Shell een dividendrendement van 6%. Investeer je nu €10.000 dan zal dit bedrag over 25 jaar gegroeid zijn naar €43.000. Dat is nog los van eventuele koersstijging of een hoger dividend. Kijk je naar de AEX dan blijkt dat de index inclusief dividenden in de afgelopen 10 jaar ruim 200 procent vermeerderde. De kracht van samengesteld interest. 

Begrijpen is één, het uitvoeren is minder makkelijk. Want om ooit rijk te worden moet je vooral veel geduld hebben. Als belegger krijg je namelijk altijd te maken met voorspoed en tegenslag. De lange termijn bepaalt of je succesvol bent.

Dat is een mooie link naar de toevoeging die Einstein deed op het ‘achtste wereldwonder’:

Wie samengesteld interest begrijpt zal profiteren, wie het niet begrijpt zal het betalen.

Zo zag ik deze week een reclame van de ‘dekbed-discounter’. Een boxspring huren voor maar 3 tientjes per maand. Verleidelijk en schijnvaart ligt binnen handbereik. Je slaapt op een prachtige boxspring… Je bezit echter niets en betaalt de welvaart van een ander. Deze dekbeddiscounter heeft Einstein begrepen en profiteert.

De vraag is wat u doet. Betalen of profiteren?

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring