Vragen? Bel: 035-740 0250

Chips onder druk

Aandelen van chipbedrijven in de techsector staan de afgelopen maanden behoorlijk onder druk. Waarom dalen de aandelen in de chipsector?

De daling in de chipsector lijkt direct gerelateerd aan het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen (lees: Trump) willen met regelgeving voorkomen dat Amerikaanse technologie in handen komt van de Chinezen. Ook de reeds opgelegde importheffingen raken de sector. Veel bedrijven in de chipsector exporteren naar, en produceren chips op grote schaal in China.

Besi
Beurslieveling Besi staat inmiddels 45% lager dan de hoogste koers ooit. Die bereikte Besi bereikte in maart van dit jaar. Gisteren daalden de aandelen met 9% na vorige week al ruim 10% koersdaling. De aandelen van Besi dalen vanaf de piek van €44 naar nu €24.

Besi koersKoersontwikkeling Besi. Aandelen staan 45% onder de hoogste koers ooit.

Dat Besi het hardste daalt, is wat dat betreft goed te verklaren. De klanten van Besi bevinden zich veelal in China en de rest van Azië. Besi maakt machines om chips te sorteren en te verpakken. Veel beleggers zien dit als het meest cyclische segment in de sector. De daling van de laatste weken is wat dat betreft ook goed te verklaren.

ASMI
Het aandeel ASMI staat 23% onder de hoogste koers.

ASML
ASML
, een positie in uw portefeuille doet het relatief goed en staat slechts 7% onder de hoogste koers ooit. Wij beleggen middels een rendement certificaat in het aandeel. De positie heeft tot dusverre (en nog steeds) een positieve bijdrage geleverd aan uw beleggingsportefeuille.

Tweestrijd bulls & bears
Ondanks de huidige tegenslag, stegen de aandelen van chipproducenten de laatste jaren spectaculair. Zo handelde Besi in 2016 nog op €10. Nu handelen de aandelen 140% hoger op €24. Als je het zo bekijkt is het glas halfvol en niet halfleeg.

Deze sterke prestatie komt door de uitstekende resultaten in de chipsector en de hoop van veel beleggers op een soort supercyclus. Een cyclus die staat voor jarenlang bovengemiddelde groei vanwege de exponentiele groei in het gebruik van chips in bijvoorbeeld auto’s.

“Er zijn beleggers die geloven in deze supercyclus en beleggers die denken dat de sector nog steeds super cyclisch is.”

Bij de komende kwartaalcijfers gaan we zien welke kant het opgaat. De-escalatie van het handelsconflict en goede kwartaalcijfers kunnen de aandelen snel weer laten stijgen.

Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer