Vragen? Bel: 035-740 0250

De crisis te boven

We verdienen weer net zo veel als in 2008 en het Centraal Plan Bureau verwacht voor volgend jaar een groei van 2,1% aangejaagd door huishoudens die meer uitgeven. Mensen kunnen meer besteden vanwege de dalende werkloosheid, de lonen stijgen en de huizenmarkt profiteert als ultieme aanjager van de historisch lage rente.

In onderstaande tabel van het CPB over de afgelopen 45 jaar ziet u dat de Nederlandse economie de dips van 2008 – 2009 en 2011 – 2012 eindelijk te boven komt na vier opeenvolgende jaren van groei. Dit resulteert in 2017 in een staatsschuld die voor het eerst sinds 2010 onder de Maastricht-norm van 60% van het bbp (omvang van de Nederlandse economie) uitkomt.

De Brexit, Trump, de immigratiecrisis, ongebreidelde monetaire stimulering en toenemende scepsis aangaande de Europese Unie gooien vooralsnog geen roet in het eten op de beurzen. Wat dat betreft kunnen we het wel het typeren als ‘climbing the wall of worry’. Ondanks alle hordes lopen aandelen op.

Iedere dag op zoek naar nieuwe kansen
1Vermogensbeheer streeft naar een optimale risico-rendementsverhouding binnen de beleggingsportefeuilles met als doel een hoger rendement te behalen dan op een spaarrekening. Hierbij gebruiken wij veelal ons motto: “focus op risico, dan volgt het rendement vanzelf”. Door de opgelopen beurs zijn aandelen momenteel echter vrij duur (hoog gewaardeerd). Vanuit dit perspectief hebben wij recent risico’s binnen portefeuilles verlaagd door winsten te nemen op enkele aandelenposities.Momenteel houden wij een grotere kaspositie aan dan gebruikelijk. De vrijgekomen gelden gebruiken wij om nieuwe posities op te bouwen tegen lagere waarderingen. Wij gaan hierbij echter niet over één nacht ijs, maar speuren de markten iedere dag af naar nieuwe kansen.

Ruud Starreveld