Vragen? Bel: 035-740 0250

De ezel en de steen

Tien jaar geleden stonden we aan de vooravond van wat een diepe crisis bleek. Die werd ingeluid door de ineenstorting van Lehman Brothers. In september 2008 vroeg de bank surseance van betaling aan, nadat het in korte tijd miljardenverliezen incasseerde op rommelhypotheken. Medewerkers waren hun baan kwijt, aandeelhouders hun geld.

De val van Lehman bleek het eerste dominosteentje…

Deze week verschenen er allerlei artikelen en documentaires over Lehman. Ik werd er moe van. Over hoe het kon gebeuren en hoe we er voor kunnen zorgen dat het nooit weer gebeurt. Toch ben ik bang dat we er uiteindelijk vrij weinig van hebben geleerd. Of in elk geval dat we kort van memorie zijn.

Droomhuis

Wat Lehman deed was de droom van Jan Modaal verwezenlijken. Lehman verstrekte namelijk wel die hoge hypotheek waarmee het droomhuis kon worden aangeschaft. In Nederland hadden we onze eigen Lehman, die heette Dirk. Via allerlei dochterondernemingen kon je bij hem kredietjes afsluiten om je dromen te verwezenlijken. De woekerrentes namen we voor lief.

Witwassen

Tien jaar later gaan we met z’n allen weer op dezelfde toer. In het pand van de oranje leeuw worden ongemerkt jarenlang gelden witgewassen en de gehate bankier kan stilletjes aan zijn zakken weer vullen. Mede dankzij Jan Modaal. Die wil nog steeds zijn dromen zo snel mogelijk verwezenlijken. Ik verbaas me over het gemak waarmee mensen een hypotheek afsluiten, zonder dat ze zich lijken te beseffen een lening aan te gaan die je moet terugbetalen en dat huizenprijzen ook kunnen dalen.

Leasen

Nieuwe keukens, tuinen of meubels betaald via een lening met 7% rente. Een nieuwe auto via financial lease. Ook terug van weggeweest: wasmachines en telefoons op afbetaling. We beginnen met elkaar van voren af aan. Uiteraard is het straks (als het mis gaat) de schuld van banken. In mijn optiek is het enige wat zij doen, slim inspelen op de hebberigheid en onnadenkendheid van consumenten.

Tien jaar na Lehman vraag ik me echt af of we er wel wat van hebben geleerd.


Jim Tehupuring

Op de hoogte blijven?

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!