Vragen? Bel: 035-740 0250

Wat kan er mis gaan?

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

Een investeerder moet altijd gefocust zijn op risico’s: het vermogen moet in stand worden gehouden. Ik zet graag voor u de drie grootste risico’s voor 2018 op een rijtje.

Mijn eerste zorg is de situatie in de VS: alle ingrediënten voor een naderende recessie zijn aanwezig. Want hoe lang zal de economische groei, die al 7 jaar duurt, nog duren? Nu de rente langzaam verhoogd wordt, is besloten om via een lagere vennootschapsbelasting meer geld in omloop te brengen. Maar met een werkloosheid van 4,1% en ruim 2% inflatie zal de rente verder omhoog moeten om een overspannen marktsituatie tegen te gaan.

Een tweede gevaar is het groeiende aantal obscure hoogrenderende investeringsmogelijkheden. Bijna dagelijks krijg ik ongevraagd projecten in vakantiehuizen, mkb-obligaties, vage fondsen en ander moois door mijn brievenbus. Er is blijkbaar een schare mensen die hier zeer gevoelig voor is.

Wellicht is het voor hen goed Icesave nog even te noemen. Tienduizenden mensen openden daar een spaarrekening vanwege de aanlokkelijke spaarrente. Maar een hoge rentevergoeding betekent dat de lenende partij op geen enkele manier goedkoper aan geld kan komen. Voor u betekent het veel risico. Mijden dus, want vaak gaat het mis.

Als afsluiter de bitcoin. Blockchain technology kan zeker de wereld veranderen, maar de koersstijging van de bitcoin trok veel onwetende kopers die een graantje wilden meepikken. Ik vergelijk het met de tulpenmanie uit 1637 toen mensen ook zonder enige kennis iets kochten omdat ze bang waren de boot te missen. Op basis van historie kan dan ook worden gezegd: dat gaat mis.

Jim Tehupuring