Vragen? Bel: 035-740 0250

Geduld is een schone zaak

Als rendement gedreven vermogensbeheerder kiest 1Vermogensbeheer er soms voor het risico binnen uw portefeuille te verlagen, zodat wij op een nader moment in kunnen spelen op nieuwe kansen op de beurs.

In de nieuwsbrief van maart hebben wij hierbij stil gestaan en tot op heden is de situatie onveranderd. De belangrijkste redenen voor onze voorzichtigheid lichten wij graag toe.

Geopolitieke spanningen
In de eerste plaats ziet 1Vermogensbeheer een toegenomen onderzekerheid op de financiële markten door de geopolitieke spanningen tussen Syrie en de VS, maar meer nog Noord-Korea, China, Rusland en de VS. Mede door het wereldwijde populistische sentiment is het rumoerig tussen verschillende landen.

Franse verkiezingen
Daarnaast vindt er dit weekend een event plaats wat in het rijtje Brexit en Trump geplaatst zou kunnen worden: Verkiezingen in Frankrijk. De eerste ronde van de Franse verkiezingen zondag zou de trigger kunnen zijn voor een beursdaling. In het meest vervelende geval worden deze gewonnen door extreem links (Mélenchon) en extreem rechts (Le Pen). Niet geheel ondenkbaar, aangezien peilingen uitwijzen dat de vier grootste kanshebbers allemaal ongeveer 20% van de kiezers achter zich hebben weten te scharen. En waar rechts en links tegenover elkaar staan, zijn ze het op belangrijke fronten wel eens: uit de EU en afschaffing van de euro. Het laat zich raden hoe financiële markten hierop zouden reageren.

We zien dit risico al voorzichtig ingeprijsd in de obligatiemarkt. Zo brengen beleggers de Franse overheid momenteel substantieel hogere rentes in rekening ten opzichte van de Duitse overheid. Het jaarlijks renteverschil tussen een 10-jaars obligatie van Duitsland of Frankrijk is met 0,75% veel groter dan in de afgelopen jaren.

Stilte voor de storm?
Tevens is het de laatste tijd erg rustig op de beurs. Zo rustig als het de afgelopen maanden op de financiële markten was, is vrijwel ongekend. Misschien is het wel iets te rustig.

Wanneer we terug gaan in de tijd, dan zie je dat over de afgelopen 20 jaar de beurs in 19 jaren altijd wel een keer meer dan 10% verloor. Alleen in het voorjaar van 2005 daalde de AEX Index ‘slechts’ 9,1%. In 2017 verloor de beurs tot noch toe niet meer dan 2,3%.

Dalingen voorspellen kunnen wij niet, maar dat er ooit weer een daling komt is zeker. Uitgaande van die 20 jaar historie is de kans zelfs 95% dat de AEX ook in 2017 ergens 10% inlevert.

Kaspositie
Vanuit bovenstaande gedachte, de geopolitieke spanningen, de Franse verkiezingen en het gegeven dat aandelenwaarderingen hoog zijn opgelopen houdt 1Vermogensbeheer momenteel een grotere kaspositie aan in uw beleggingsportefeuille.

Uw kaspositie zullen wij aanwenden bij nieuwe kansen. Naar deze nieuwe kansen zijn wij iedere dag voor u op zoek, maar ook hier geldt: geduld is een schone zaak.

Ruud Starreveld