Vragen? Bel: 035-740 0250

H1 2019

Financiële markten ontwikkelen zich in 2019 voorspoedig. Nieuwe toppen zijn gezet en de vraag rijst of er nog rek in het beursjaar zit. In deze nieuwsbrief lichten we toe wat het rendement dreef en wat onze verwachtingen zijn voor het tweede half jaar.

Herstel 2018
In de eerste plaats was er in het eerste kwartaal sprake van een herstel van de forse dip van eind 2018. De koersen daalden destijds door de renteangst en de vrees voor een recessie. De angst verdween naar de achtergrond en financiële markten herstelden.

Centrale banken
De Amerikaanse FED toonde zich dit jaar bereid om hun voornemen tot renteverhogingen in de ijskast te zetten. Sterker nog, inmiddels wordt weer gesproken over eventuele verlagingen. Ook in Europa deelde Draghi dat hij bereid is verdere maatregelen te nemen om de economie te stimuleren. De trage economie en de lage inflatie ontnemen de ECB elk argument om te verhogen.

Hoe de maatregelen eruit zullen gaan zien, is vooralsnog niet duidelijk. Waar het ons om gaat, is dat de houding van zowel de Fed als de ECB de rente verder omlaag drukt. Zo staat de Duitse tienjaarsrente ondertussen weer onder de nul (juli 2019).

Op de lange termijn zien wij deze manipulatieve houding van centrale banken als een risico. Vooralsnog pakt de monetaire verruiming van de laatste jaren echter zeer goed uit voor aandelenmarkten. Wij houden dit nauwgezet in de gaten.

Handelsoorlog
Het handelsconflict tussen de VS en China lijkt te de-escaleren. Op de G20 top in Japan spraken presidenten Trump en Xi af opnieuw te gaan onderhandelen. Dit om tot een oplossing te komen over het handelsconflict. De VS ziet voorlopig af van nieuwe importheffingen en de VS wil opnieuw kijken naar de situatie rondom Huawei.

Het blijft echter compleet onduidelijk wat er nu is afgesproken behalve een staakt het vuren. De druk lijkt voor nu even van de ketel. Maar, hoe lang duurt het tot Trump weer een tweet de wereld in stuurt? Zullen de Chinezen toegeven aan Trump? Op middellange termijn verwachten wij een vervolg van de-globalisering.

Verwachtingen economie
Mede de handelsoorlog zorgt voor een rem op de economische groei mondiaal. Het is een signaal die erop wijst dat de economische vooruitzichten afvlakken. Centrale bankiers bevestigen dit door concreet te hinten op nieuwe monetaire verruiming.

Rente visie
Bij 1Vermogensbeheer gaan we er vanuit dat de rente de komende jaren laag blijft. De nieuwe President van de ECB, Christine Lagarde, zal het beleid van Draghi voortzetten. In haar tijd bij het IMF pleitte zij herhaaldelijk voor stimulering van de economie. In haar nieuwe rol zal zij blijven sturen op het stimuleren van de economie. Ze zal de hardliners uit het Noorden tegenspel moeten geven. Ook zal zij een inlossing van het Italiaanse probleem moeten bedenken. 

In de praktijk
Door het ruime monetaire beleid zijn veel obligaties momenteel niet interessant. Inmiddels noteert een universum van wereldwijde obligaties ter grootte van USD 13.000 miljard nu met een negatieve yield voor een belegger. Dit is ongeveer 25% van alle wereldwijde investment grade obligaties (rating AAA tot BBB).

In dit klimaat kun je weinig anders doen dan zeer selectief in aandelen te beleggen. Wij houden daarom vast aan ons beleid: aandelen met opties en rendement certificaten. Daarnaast houden we zeer selectief kortlopende en hoogrentende obligaties aan.

H2 2019
Onze vooruitzichten voor de tweede helft van 2019 zijn iets gematigder dan voor het eerste half jaar. Vanwege de onzekerheden in combinatie met sterk opgelopen koersen hebben we op dit moment een iets grotere kaspositie. We hebben meerdere aandelen op onze radar staan, maar houden voor nu ons kruit droog. Kansen komen er binnenkort vanzelf alleen vergt dit geduld en discipline.

Contact
Hebt u vragen over uw beleggingen, of wilt u eens over andere financiële zaken bijpraten? Bel of stuur ons een mailtje via onderstaande contactgegevens.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema
Hoofd Beleggingen


1Vermogensbeheer
035 – 74 00 250
info@1vermogensbeheer.nl

Brediusweg 19
1401 AB Bussum