Vragen? Bel: 035-740 0250

Handelsoorlog 2.0

Na een zeer positieve start van het beursjaar 2019 hebben de aandelenbeurzen de laatste weken wat tegenwind. Zo daalt de AEX met 5% van 575 naar 546 punten. Oorzaak: de oplaaiende handelsoorlog.

De handelsoorlog lijkt op een bordspel uit te draaien tussen China en de Verenigde Staten. Trump trekt een spelkaart en China reageert. Trump schrikt en zwakt wat af en China doet een pas op de plaats.

Actie – Reactie
Trump vindt dat de onderhandelingen te traag en de verkeerde kant op gaan. Hij besluit tot een verhoging en verbreding van de import belastingen. Hij verhoogt deze op $ 200 miljard aan importgoederen van 10% naar 25% en wil ook de resterende $ 325 miljard importgoederen uit China gaan belasten.

China reageert door de heffingen op $ 60 miljard aan Amerikaanse goederen te gaan belasten.

Het probleem voor de Chinezen is echter dat China $ 120 miljard importeert uit de Verenigde Staten, terwijl dit omgekeerd $ 540 miljard betreft.

Over deze mismatch is Trump zwaar geagiteerd. Trump schreeuwt dat de Chinezen moeten betalen, maar volgens onafhankelijke onderzoeksinstituten is een gemiddeld Amerikaans huishouden door de maatregelen juist $ 813 extra kwijt. Trump bereikt het tegenovergestelde met zijn acties.

Nu dit pressiemiddel langzaam maar zeker is uitgewerkt begint Trump aan een nieuwe fase. Het blokkeren van de Chinese IT multinational Huawei onder het mom van spionage. Uiterst riskant aangezien China op dit gebied stevig kan terugslaan. Zo kan China bedrijven als Apple en Microsoft gaan boycotten.

Tot nu toe kiest China voor een andere route. China bezit namelijk 5% van alle Amerikaanse staatsschuld. Dit betreft circa $ 1100 miljard. In maart deelde China wat dat betreft een plaagstootje uit door $ 20,5 miljard te verkopen. De grootste afbouw in 2 ½ jaar. Stel dat China dit doorzet dan kan dit stevige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie door de hogere rente.

Om Trump te laten zien dat ze niet met zich laten sollen bracht de Chinese president, vergezeld met zijn hoofdonderhandelaar in het handelsconflict, een bezoek aan een zeldzame metalenfabriek in eigen land. Wat blijkt. China beheerst 84% van de markt van zeldzame aardmetalen. Winning en productie van deze metalen is complex en duur. Deze metalen zijn noodzakelijk voor de productie van mobiele telefoons, batterijen, windmolens en bijvoorbeeld ledlampen. Stopt China met de export van deze producten dan krijgen vele Amerikaanse techbedrijven productieproblemen.

Conclusie
De handelsoorlog lijkt nog niet ten einde. De nieuwe acties brengen de handelsoorlog in een nieuwe fase. Het sentiment verslechtert en dit zet een demping op de groei.

We sluiten niet uit dat het spel tussen Trump en China nog enige tijd blijft doorgaan. Voor nu is het wachten op de tweet van Trump:

“I made a great deal for the United States”

It takes two to tango.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema
Hoofd Beleggingen