Vragen? Bel: 035-740 0250

Hebben of krijgen

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.


Het maakte niet uit wat ik zei. De jonge politieagent meende dat ik met kind en al de spoorwegovergang overstak terwijl de lampen al knipperden. Feit was dat ik halverwege de vijf spoorlijnen brede overgang fietste toen de bellen begonnen te tingelen. Toch kreeg ik een boete.

Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Helaas geldt dat in 2017 voor mij vaker. Terwijl de Amsterdamse beurs steeg, heb ik nog nauwelijks iets verdiend.

Als belegger zoek ik naar onderwaardering. Op basis van financiële analyse zoek ik bedrijven die in potentie meer waard zijn dan de huidige beurskoers. Daarbij vallen bedrijven als Unilever, KLM of ASML al een tijdje buiten de radar, omdat hun aandelen relatief duur zijn.

Toch waren het juist deze bedrijven die de Nederlandse beursindices hoger zetten. Wat al duur is, kan op de beurs nog duurder worden. Aandelen die volgens mijn berekeningen en vooruitzichten wel goedkoop zijn, lieten medebeleggers vooralsnog links liggen. Zo bezit ik onder meer aandelen Ahold, TomTom, Flow Traders en Unibail-Rodamco. Het gelijk heb ik nog niet aan mijn zijde.

Het gaat er echter om dat ik weet dat de beleggingsmethodiek door de jaren heen gemiddeld winstgevend is en goede en mindere perioden elkaar afwisselen. Gelijk krijgen duurt soms even. En op de beurs hoef je ook niet altijd gelijk te hebben. Per saldo moet je vaker wel gelijk krijgen dan niet, om uiteindelijk winst te maken.

De komende maanden kan ik dat nog wel gebruiken. Die boete moet namelijk wel betaald worden.

Jim Tehupuring