Vragen? Bel: 035-740 0250

Helicopter Ben

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

De man kreeg onvoorstelbare kritieken over zich heen. Toen de Verenigde Staten in 2009 getroffen werden door een diepe recessie kwam toenmalig Federal Reserve-voorzitter, Ben Bernanke, met een aaneenschakeling van onorthodoxe maatregelen.

Hij lanceerde een periode van ongekende geldverschaffing door lage rentes en opkoopprogramma’s. Op een gegeven moment zei hij zelfs in een helikopter te stappen om bankbiljetten over het land uit te strooien om mensen meer uit te laten geven en de economie een impuls te geven. Zijn bijnaam werd daardoor ‘Helicopter Ben’.

Tien jaar later blijkt die aanpak effectief te zijn geweest. De Verenigde Staten klommen uit het dal en sinds 2010 groeit de economie onafgebroken. Ben Bernanke droeg in 2014 het stokje over en dat is jammer. Donald Trump zou namelijk heel erg veel van Bernanke hebben kunnen leren. Bernanke zei ooit:

„Monetary policy is 98% talk and 2% action.”

Oftewel, het beleid dat hij voerde ging niet zozeer over wat de Fed deed, maar over hoe de boodschap werd gecommuniceerd. Zo werden financiële markten tijdenlang voorbereid op een stap die genomen zou worden.

Hoe anders is dat nu. Er gaat geen dag voorbij of Trump kondigt (via Twitter) handelssancties aan, valt bedrijven aan of jaagt mensen tegen zich in het harnas. Doen, zonder denken en al helemaal zonder communicatie. Die onvoorspelbaarheid heeft zijn weerslag op de financiële markten. Daarom in ieders belang: Donald, praat eens met Ben over talk & action.

Jim Tehupuring

 

Op de hoogte blijven?

Mis niets meer van het laatste beursnieuws. Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!