Vragen? Bel: 035-740 0250

Marktvisie: Italië

Na enkele positieve beursmaanden leidt de politieke crisis in Italië de laatste dagen tot verliezen op de Europese beurzen. In Italië zelf daalde de beurs deze maand zelfs met 13%. Zie hieronder het koersverloop van de Italiaanse beurs:

 

 

Bizarre plannen
Afgelopen weekeind blokkeerde de president van Italië de benoeming van de door de coalitie voorgestelde minister van financiën. Deze zou volgens de president te sceptisch tegenover de euro staan. Daarbij komt dat de nieuwe coalitie bizarre plannen presenteerde die moeilijk te financieren zijn. Zo wilde de ‘nieuwe’ coalitie onder andere de pensioenleeftijd verhogen en voor elke Italiaan een basisinkomen. De plannen kunnen €138 miljard kosten… De huidige coalitie gaat er in de huidige vorm dus niet komen.

Nieuwe verkiezingen
De president heeft nu aan voormalig IMF functionaris Carlo Cottarelli gevraagd een interim regering samen te stellen. Deze moet een nieuwe begroting opstellen, maar de kans dat deze geblokkeerd wordt lijkt aannemelijk. Nieuwe verkiezingen lijken in het verschiet te liggen.

Rente 
Beleggers vrezen in deze dat nieuwe verkiezingen het mandaat van de euro sceptische partijen zal versterken. Dit zorgt voor een extreme stijging van de korte rente in Italië. Het lijkt op een paniekreactie: de korte rente stijgt deze maand van ligt negatief naar nu 2,5%:

 

 

Ook de lange rente stijgt sterk. Zie hieronder de ontwikkeling van de 10-jaarsrente. Deze stijgt in de afgelopen weken van 1,7% naar 3,1%:

 

Italiaanse schulden
De staatsschuld van Italië in europese context is hoog. De schuld als percentage van het BBP ligt rond de 130%. Volgens het verdrag van Maastricht mag het tekort niet meer dan 60% zijn. Nu kunnen we heel veel mitsen en maren in deze optekenen. Zoals het simpele feit dat Italianen hele lage privéschulden hebben, maar feit blijft dat de overheid een hoge schuld heeft en weinig verbetering in gedrag laat zien.

Hoe nu verder?
Als belegger zie je hoe snel er weer problemen rondom de euro kunnen ontstaan. Wellicht gaat het ooit echt een keer de verkeerde kant op in Italië of een ander euroland, maar voorspellen of en wanneer dit gebeurt is schier onmogelijk. Voor nu zien wij vooral politieke problemen, in plaats van economische problemen.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema