Vragen? Bel: 035-740 0250

Mind your step

Jim Tehupuring, De Telegraaf column.

Het maakt niet zoveel uit welk cijfer je bekijkt. Het gaat economisch weer voor de wind! We zijn weer aanbeland op het niveau van voor de crisis.

Vanuit dat perspectief moet ik ECB-voorzitter Mario Draghi een enorme pluim geven. Zijn politiek van ultra lage rentes en opkoopprogramma’s heeft zijn vruchten afgeworpen. De doelstelling van de ECB is richting 2% inflatie en die kant gaan we op. De economie groeit rond 2% per jaar en de werkloosheid is sterk gedaald.

Maar het is ook tijd om de overvloed van goedkoop geld een halt toe te roepen om te voorkomen dat we een overspannen marktsituatie tegemoet gaan. Eind oktober komt de ECB weer bij elkaar en ik ben toch wel benieuwd of Draghi ook vindt dat de contouren over de afbouw van de €4.300.000.000.000 grote balans moet worden geschetst.

De beurzen feesten ondertussen vrolijk door. All-time highs worden gebroken (Dow Jones, S&P500, Dax in Duitsland) en er stroomt volop nieuw geld naar de markt. Logisch: sparen loont niet en de cijfers zijn positief.

Toch moeten we niet vergeten dat beurzen vooruit lopen op de reële economie. De ommekeer zal dus het eerst op de beurzen waarneembaar zijn. Vanuit dat perspectief is het misschien goed om te weten dat het einde van eerdere ’bullmarkten’ werd ingeluid door een stroom van overnamenieuws en beursgangen.

Wie de financiële pagina’s vaker leest weet dat juist dit momenteel schering en inslag is. Het gaat dus goed en het kan nog beter gaan. Geweldig nieuws voor consumenten en bedrijven, maar beleggers moeten alert blijven.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring