Vragen? Bel: 035-740 0250

Opportunisme in bitcoin

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

Vrijdag 11 augustus ging de prijs van cryptomunt bitcoin voor het eerst door de $3500. Wie de munt een jaartje geleden kocht betaalde nog geen $600, dus bitcoins werden grofweg 500% meer waard. Da’s lekker.

Ik bezit ze niet, maar hoor er steeds meer mensen over. Niet vreemd, want dergelijke winsten trekken nieuwe kopers. En net als op de beurs is het ook bij bitcoins simpel: met een overweldigende vraag steeg de digitale munt tot ongekende hoogte.

Schaarste
Inmiddels zijn er 16,5 miljoen bitcoins ’gemined’. Daarmee is de waarde van alle bitcoins bij elkaar nu $60 miljard. Uiteindelijk zullen er 21 miljoen bitcoins gemined zijn. Er is dus schaarste. Je kunt het vergelijken met goud. Dat is ook beperkt voorradig en waard wat de gek er voor geeft.
Een vergelijking met onze standaard betaalmiddelen is treffender. De euro bestaat als betaalmiddel, omdat het waarde ontleent aan het vertrouwen dat wij erin hebben.

Met bitcoins kun je op steeds meer plekken (online en offline) betalen.

Bang
Toch denk ik dat je voorzichtig moet zijn met de aankoop van munten als de bitcoin. Zo hard als het kan stijgen, zo hard kan het ook de andere kant op. De gemiddelde opportunist wordt dan snel bang.

De vraag is vooral hoe graag webshops en winkeliers bitcoins ontvangen. Als betaalmiddel wil je een munt die stabiel is en met een breed gedragen vertrouwen. Misschien hebben cryptomunten de toekomst, maar als belegger laat ik ze links liggen.

Jim Tehupuring