Vragen? Bel: 035-740 0250

Paniek overtrokken

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

Italië kampt met politieke in plaats van economische crisis

Even was er paniek deze week. Europese beurzen verloren terrein. Italië ging voorop en verloor van in twee dagen bijna 8%. Op de rentemarkt was het nog bonter. De rente op Italiaanse staatsobligaties schoot omhoog tot ruim 3% terwijl die recent nog 1,8% noteerde. Pure paniek.

Die ontstond nadat de Italiaanse president Matarella weigerde om de kandidaat-minister van Financiën te beëdigen. Deze Paolo Savona zou bekend staan als tegenstander van de euro. Hoewel het besluit te billijken is, is het bijzonder gezien het feit dat de regering in maart door het volk gekozen is en de helft van de stemmen achter zich heeft.

Internationale media vatten het idee op dat de eurocrisis na zeven jaar afwezigheid terug was op de agenda.

U weet het nog wel. We spraken over Piigs, neuro en Grexit. Ook toen was er paniek op de financiële markten. In dit geval lijkt er van paniek al geen sprake meer. En dat is terecht. De situatie toen en nu is namelijk behoorlijk verschillend.

In de periode 2010-2012 kampten Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje (de Piigs) met zware economische problemen. Hoge staatsschuld, recessie en begrotingstekorten. Die combinatie zorgde voor torenhoge rentes.

Op het dieptepunt kromp de Italiaanse economie met 7% en noteerde de 10-jaarsrente ruim 6%. Het land verkeerde in een diepe economische crisis. En hoewel staatsschuld en werkloosheid nog steeds punt van aandacht zijn, is het economisch beeld nu anders.

Zo ligt de economische groei nu op 1,4%. Italië kampt nu met een politieke crisis. Er zijn in maart verkiezingen geweest en er is vooralsnog geen regering gevormd.

Laten we niet vergeten dat we in maart 2017 in Nederland ook verkiezingen hadden. In de aanloop daar naar toe was bijvoorbeeld de PVV ook zeer eurokritisch. Het duurde vervolgens tot eind oktober alvorens Rutte III een feit was.

In Italië rommelt het politiek, maar dit betitelen als een nieuwe eurocrisis lijkt mij wat overtrokken.

Jim Tehupuring