Vragen? Bel: 035-740 0250

VIDEO: Impact postdialoog

Er wordt steeds minder post verstuurd en bedrijven mogen elkaar in Nederland beconcurreren op de markt voor postbezorging. In eerste instantie een zorgwekkende zaak voor PostNL. De overheid denkt daarom na over de toekomst van de postmarkt, samen met bedrijven, organisaties en belangengroepen. Dit wordt de postdialoog genoemd.

De uitkomst van de postdialoog heeft impact op de winstvooruitzichten voor PostNL. De uitkomsten van de dialoog zijn vastgelegd in een uitgebreide brief die naar de 2e kamer is gestuurd.

De brief begint als volgt:

Vanwege vele alternatieven die op verschillende markten worden aangeboden, verliest post haar unieke positie als communicatiemiddel. Veranderende communicatiebehoeften en technologische ontwikkelingen zorgen voor een sterk dalende vraag, waarbij nieuwe (digitale) diensten het gebruik van post vervangen. Daar tegenover staat door e-commerce gedreven groei in aanpalende markten, met name in de pakkettenmarkt en de bredere bezorgmarkt. De postmarkt gaat op termijn waarschijnlijk op in deze bredere bezorgmarkt, waarbij kan worden gedacht aan een markt voor het bezorgen van producten of diensten zoals brieven, pakketten en wekelijkse maaltijdboxen of een nog bredere markt voor logistieke diensten. Het slim combineren van logistieke stromen kan ook bijdragen aan de duurzaamheids- en mobiliteitsopgaven van lokale overheden. Deze ontwikkelingen zorgen voor bedreigingen, maar ook voor kansen. Door de krimp staat de betaalbaarheid van postdiensten – in de huidige vorm – onder druk, maar tegelijkertijd neemt elektronische communicatie een grote vlucht en kunnen digitale en andere technologische alternatieven zorgen voor een nieuwe manier van borging van publieke belangen.

Dit klinkt als vanzelfsprekend, maar het duurt even voor het echt doorkomt in Den Haag. De CEO van PostNL en de CEO van Sandd zullen dan ook blij zijn dat hun noodkreet gehoord is. Zie hieronder de opmerking van PostNL enige tijd geleden.

Wij nemen actief deel aan de postdialoog die de Nederlandse overheid heeft geïnitieerd. De komende weken staat verder overleg gepland. We herhalen dat regelgeving zo spoedig mogelijk moet worden aangepast om een ordelijke en rationele aanpassing van de Nederlandse postmarkt te kunnen faciliteren, en dat consolidatie van partijen binnen de postmarkt onvermijdelijk is.

Wat betekent dit voor PostNL?

Op de hele korte termijn nog niks. Het duurt even voor dit resulteert in concrete actie. Enkele scenario’s die mogelijk zijn:

Fusie tussen PostNL en Sandd. Om de traditionele brievenbuspost betaalbaar te houden een logische oplossing. In de onderstaande tabel ziet u de balans en winst en verliesrekening van Sandd. Alleen 2016 is nu beschikbaar. Hieruit blijkt dat Sandd een negatief eigen vermogen heeft van EUR 9 miljoen en in totaal EUR 53 miljoen schuld.

Uit de winst en verliesrekening komt naar voren dat Sandd EUR 133,5 miljoen omzet boekte en aan kosten EUR 121,7 miljoen wat resulteert in een operationele winst van EUR 11,8 miljoen. De synergie effecten bij een fusie zullen enorm zijn. Van de kosten kan PostNL wellicht 50% a 80% wegsnijden. Dit zou de operationele winst van ‘Sandd’ ophogen naar EUR72 miljoen tot EUR 108 miljoen. Nu denk ik niet dat dit reeel is aangezien de bedoeling is dat de post betaalbaar blijft en een gedeelte van deze effecten bij de consument valt en niet bij PostNL of Sandd. De aandeelhouders en schuldeisers van Sandd staan denk ik positief ten opzichte van een overname. Zo rooskleurig ziet het er namelijk niet uit.

Lagere impact openstellen netwerk – EUR 70 miljoen

De overheid wilde in het verleden het netwerk van PostNL openstellen om concurrentie te bevorderen. Dit resulteert erin dat concurrenten zich focussen op de krenten uit de pap. Dit gaat niet (volledig) gebeuren. PostNL schatte de impact van deze maatregel op EUR 70 miljoen. Ik denk dat de impact een stuk kleiner gaat worden obv de brief naar de 2e kamer. De impact kan maar zo EUR 30 miljoen tot EUR 50 miljoen kleiner worden. Op een verwachte operationele winst dit jaar van EUR 175 kan dit een majeure impact hebben in de komende jaren.

Conclusie

De uitkomst van de postdialoog verlaagt het risicoprofiel voor de postdivisie van PostNL. Een fusie met Sandd zou in mijn ogen de homerun betekenen voor PostNL.

De brief biedt vele mogelijkheden om de kosten te verlagen en de winstgevendheid stevig te verbeteren. De aandelen handelen nu op een dividendrendement van 7%. Dit lijkt een stuk zekerder naar de toekomst toe.

Ik zet mijn eerste koersdoel op 4,20 euro (28% boven de laatste koers). Het dividendrendement ligt dan op 5,5%. Dit kan omhoog als blijkt dat een fusie serieus tot de mogelijkheden gaat behoren. Hoe de 2ekwartaalcijfers er uit gaan zien durf ik niet te zeggen. Ik verwacht niet een al te optimistische CEO, want het is nu zaak niet te positief te zijn richting de politiek.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema

UPDATE: 15 augustus 2018

 

Op de hoogte blijven?

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!