Vragen? Bel: 035-740 0250

Rijk worden

Jim TehupuringDe Telegraaf column.

Nee, leuk was het niet. Beleggen in december 2018. Die maand bleek de slechtste decembermaand sinds de oprichting van de AEX Index in 1983. Op kerstavond keken beleggers aan tegen een AEX die in 3 weken tijd 8% van haar waarde was kwijtgeraakt. In harde euro’s verdampte er €40 miljard.

Een maand later is de beurs vrijwel hersteld van de koersval in december. Het onderschrijft wederom dat je als belegger tegen een stootje moet kunnen en dat beleggen een proces is dat een langere horizon vereist.
De korte termijnangst van een paar weken terug is naar de achtergrond verdwenen en de perikelen die toen de daling veroorzaakten, zijn waarschijnlijk elementen die we ons over een paar jaar niet eens meer kunnen heugen.

Inmiddels ligt de focus op de jaarcijfers die bedrijven presenteren. Amerikaanse banken overlegden uitstekende winsten en in Amsterdam was ASML deze week de eerste grote onderneming die haar cijfers overlegde. Daaruit bleek dat in het afgelopen kwartaal fors meer omzet was geboekt dan verwacht, maar ook dat het management voorzichtiger is over de rest van het jaar. Echter niet zo voorzichtig als wat beleggers eerder verwachtten. ASML herstelde fors en trok de AEX in het groen.

“De aandelenbeurs is bij uitstek de plek om je vermogen te laten groeien.  Spaarrente is er niet en alleen al het dividend (winstdeling) levert beleggers dit jaar 4% rendement op.”

Voor wie op zoek is naar een stabiele opbouw van zijn of haar lange termijn (pensioen)vermogen, heb ik een gouden tip. Of eigenlijk twee:

Tip 1. Investeer periodiek een vast bedrag in aandelenbeleggingen. Dankzij koerswinst, dividend en rente-op-rente-effect schrik je van het vermogen dat je uiteindelijk zult opbouwen.

Tip 2. Geef vooral zo weinig mogelijk uit. Want echt rijk word je alleen door zuinig te leven en wat je overhoudt… inderdaad zo verstandig mogelijk te beleggen.

Jim Tehupuring is oprichter van ProBeleggen.nl en 1Vermogensbeheer


Lees hier hoe 1Vermogensbeheer in 2019 belegt.


 

Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!