Vragen? Bel: 035-740 0250

Trump, de blaffende hond?

Sinds eind januari wordt de beurs geleid door geopolitieke ontwikkelingen. Met name Donald Trump laat zich gelden door allerlei internationale handelsverdragen ter discussie te stellen.

Het lijkt erop dat Trump bereid is om een ​​handelsoorlog aan te gaan. Maar is dit wel zo? Met het starten van een handelsoorlog haal je namelijk de brandstof uit de motor van de wereldeconomie. Zijn recente beweringen jagen de internationale beurzen in angst, terwijl het breken van beursrecords juist één van zijn stokpaardjes is getuige zijn tweets op Twitter:

 

 

 

Als je bekijkt welke maatregelen Trump sinds zijn aanstelling concreet heeft doorgevoerd, dan vallen deze eigenlijk best mee. De harde teksten lijken meer politiek gemotiveerd, dan dat het daadwerkelijk tot actie komt. En hoewel het nieuwe protectionistische beleid is gericht op ‘America First’, heeft Trump tegelijkertijd baat bij goede internationale relaties.

Het Chinese antwoord op de dreigementen van Trump was bescheiden. Tot nu toe hebben we dus vooral veel afschrikwekkende teksten gehoord zonder enorme economische schade. Wellicht kunnen wij de dreigende taal dan ook interpreteren als een onderhandelingstactiek richting het buitenland en betreft dit alles een sluwe politieke zet om de achterban in de VS tevreden te stellen.

Een handelsoorlog lijkt dan niet waarschijnlijk.

Gisteren werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dit verhaal. Trump tweette dat de VS inmiddels met meerdere landen in gesprek is over het aangaan van handelsverdragen met als doel dat iedereen weer blij is.

 

 

Als dit alles een onderhandelingstactiek blijkt, dan moeten we niet uitsluiten dat er binnenkort een aantal handelsverdragen gesloten worden die op overwinningen voor Trump zullen lijken. Met een schuin oog op de tussentijdse verkiezingen zal hem dat niet verkeerd uitkomen. Spanningen verdwijnen, financiële markten herstellen en Trump tweet weer over records op de beurs.

In onze ogen is dat het meest waarschijnlijke scenario.

Dit scenario kan echter overboord als er opnieuw verslechterende handelsbetrekkingen met China zijn. We zullen er snel genoeg achter komen, ongetwijfeld via Twitter.

Wat wel duidelijk is, is dat we ons momenteel bevinden in een periode waarin de wereldorde zich heroriënteert van VS dominantie naar meerdere wereldmachten (landen). We zien verschillen in rijkdom en zien toenemende bewegingen in polarisatie, populisme, nationalisme en protectionisme.

Wat gebeurt er nu? En kunnen we wellicht leren uit het verleden? Vroegere handels- en militaire oorlogen hebben hun effecten op de economie en de beurzen laten zien. Dit hoeft echter niet zover te komen. De economie draait tenslotte goed, aldus Trump:

 

Bij 1Vermogensbeheer houden we de internationale ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Vooralsnog blijft het in geval van Trump bij blaffen, maar gaat hij ook bijten? Wij houden rekening met alle bovengenoemde scenario’s en werken in toenemende mate met rendement certificaten en opties. Hiermee mitigeren wij de risico’s en zullen wij profiteren van het herstel.

Groeten,

Ruud Starreveld

 

Op de hoogte blijven?

Mis niets meer van het laatste beursnieuws. Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!