Vragen? Bel: 035-740 0250

Trump is wars van alles

Eén tweet van Donald Trump zette de beurzen in vuur en vlam. Wereldwijd daalden aandelen in nog geen twee weken met 7 tot 8%. 

Ook de 1Vermogensbeheer portefeuilles daalden, al bleef dit door een hogere kaspositie zeer beperkt. 

In deze nieuwsbrief leest u onze visie op de meest recente beursontwikkelingen en hoe we hiermee omgaan in de beleggingen.

Niet aan de onderhandelingstafel, wel op Twitter
Trump dreigt om per 1 september aanstaande importtarieven te zetten op 300 miljard dollar aan Chinese goederen die momenteel nog niet worden belast. Dit zei hij donderdagavond 1 augustus op Twitter. Het zou gaan om een ‘kleine’ heffing van 10 procent, aldus Trump.

Volgens Trump heeft Beijing het tot nu toe heeft nagelaten om grotere hoeveelheden aan agrarische producten uit de Verenigde Staten te kopen. “We dachten dat we drie maanden geleden een deal hadden met China maar helaas besloten zij te gaan heronderhandelen.”

Ondanks de dreiging van nieuwe importsancties, zijn Washington en Beijing volgens de Amerikaanse president nog steeds van plan om in september verder te onderhandelen over een akkoord. Trump zei uit te kijken naar het voortzetten van de positieve dialoog.

Hieronder vindt u de tweets waarmee Trump de beurzen in korte tijd lager zette.

Herverkiezing boven alles
Prof. dr. Jaap Koelewijn, collega bij ons zusterbedrijf ProBeleggen, relativeert de tweets van Trump:

Het gooien met twitterbommen is een dagelijkse bezigheid van Donald Trump. Dat hij 24 uur per dag twittert is tot daaraantoe. Maar waar het om gaat is wat hij twittert. Hij zoekt structureel ruzie met de Chinezen. Daar heeft hij op zich goede gronden voor. De Chinezen handelen tegen oneerlijke voorwaarden en ze stelen intellectueel eigendom.

Trump heeft een punt. Dat zou hij kunnen oplossen. Ga onderhandelen, dreig desnoods met maatregelen, maar stuur niet de hele dag door agressieve teksten de wereld in. Bovendien kan Trump binnen 24 uur van standpunt veranderen. Ik vraag mij serieus af of hij het conflict echt wil oplossen.

Stukje bij beetje wordt duidelijk dat het beleid van Trump schadelijk is. Hij zal er wel weer eens mee stoppen, maar het gaat steeds meer pijn doen. Trump balanceert tussen zichzelf belangrijk maken en een herverkiezing. Zijn publicitaire kabaal maakt hem populair, maar een lagere groei en lagere beurskoersen niet.”

Bij 1Vermogensbeheer sluiten wij ons aan bij woorden van de heer Koelewijn. Wat Trump roept en doet is niet leuk. Schadelijk zelfs. We gaan er echter vanuit dat hij net als de vorige keren zijn toon zal matigen en toenadering tot zijn tegenpartij zal zoeken. Hier heeft hij tenslotte zelf ook baat bij. 

Renteverlaging VS 
Waar we bijna aan voorbij gaan is de omstreden Amerikaanse rente verlaging. Deze werd nota bene een dag voor de tweets van Trump over China bevestigd.

Onder druk van Trump werd de rente door de ‘onafhankelijke’ FED voorzitter Jerome Powell voor het eerst in 10 jaar met 0,25% verlaagd. Een renteverlaging zou beurzen moeten laten stijgen en dat is weer goed de populariteit van Trump en zijn herverkiezing.

De noodzaak van deze renteverlaging is echter discutabel te noemen. De economische groei vlakt wat af, maar laat dat nu net komen door het handelsconflict dat door Trump zelf is veroorzaakt. Het lijkt erop dat de renteverlaging van 0,25% vooral is doorgevoerd om Trump rustig te houden.

In de praktijk
Het is duidelijk, alle gedoe rondom Trump hebben de beurzen in korte tijd scherp doen dalen. Aan ons de taak om uit te zoomen en een oordeel te vellen. In onze nieuwsbrief van midden juli schreven we al dat we zeer behoudend gepositioneerd waren:
“Vanwege de onzekerheden in combinatie met sterk opgelopen koersen hebben we op dit moment een grotere kaspositie. We hebben meerdere aandelen op onze radar staan, maar houden voor nu ons kruit droog. Kansen komen er binnenkort vanzelf alleen vergt dit geduld en discipline.”

Economisch zien we geen noemenswaardige veranderingen ten opzichte van enkele weken geleden en door de grotere kaspositie zijn onze portefeuilles de correctie goed doorgekomen. We zien deze periode dan ook als een mooi moment om de aandelen die we op onze radar hebben gestaffeld aan te kopen. 

Wij staan voor u klaar
Hebt u vragen of wilt u eens bijpraten? Bel of mail ons dan vooral. Wij staan klaar om u te ontvangen en verder te helpen.

Graag tot ziens!

Met vriendelijke groet,

1Vermogensbeheer

035 – 74 00 250
info@1vermogensbeheer.nl