Vragen? Bel: 035-740 0250

Wie had dat gedacht

Jim Tehupuring, De Telegraaf column

Ik moet altijd hartelijk lachen om de Telfort-reclames met daarin de iets te corpulente ‘Hans’. Ooit miljonair, maar zijn gezin heeft het nu beduidend minder breed. Hans laat zich niet uit het veld slaan en heeft overal een oplossing voor. En zo ging hij ‘Van een (BMW) X5 naar lijn 5’, ‘Van de golfbaan naar een bijbaan’ en ‘Van een zeiljacht naar de koopjesjacht’.

In december zullen veel beleggers zich een soort Hans gevoeld hebben. De beurs daalde weken achtereen en op kerstavond klapte Wall Street nog eens 5% onderuit. De AEX bereikte een dieptepunt van 472 punten.

Handelsoorlog, rente-angst, olie, Italië en natuurlijk de Brexit. Een ding stond voor velen als een paal boven water: het was gedaan met de aandelenbeurs.

Ik herinner me nog dat we toen met vrienden aten. Hij overwoog om z’n hele portefeuille te liquideren. Een gedachte die volledig voortkwam uit emotie: Angst. Ik heb hem gelukkig op andere gedachten kunnen brengen door aan te geven dat hij in zaken juist blij zou zijn wanneer hij een afgeketste overname, alsnog kon uitvoeren en bovendien tegen een lagere prijs. 

Als belegger zou dat niet anders mogen zijn. Je investeert in een bedrijf met als uitgangspunt toekomstig gewin. Hoe lager dan de prijs, hoe beter. Beleggers gooien dat credo echter vaak over boord, zodra de koersgrafiek daalt. Hun emotie vertelt hun dat investeren in aandelen risicovoller wordt. 

Vandaag de dag staat de AEX boven 560 punten. Een ongekend herstel van de beurs dat niemand had voorzien. Wie rustig bleef tijdens kerst of zelfs extra aandelen kocht op lage niveau’s profiteerde maximaal. Dat is waar beleggen om draait. Helder blijven nadenken, dividend ontvangen en geloof in de lange termijn. Goede en mindere tijden wisselen elkaar af. Om terug te grijpen op de Telfortcommercial maar dan omgekeerd:

Van beursmalaise in december, naar een beurspolonaise to remember.

Wie had dat gedacht.

Niemand had dit gedacht. Maar zoals altijd zijn de verklaringen (achteraf) allemaal hartstikke logisch. Na de recente stijging lijkt er nu geen vuiltje aan de lucht. Wat een extra reden om is op je hoede te zijn. Zodat het je niet vergaat als Hans.

Contact
Heeft u vragen over uw beleggingen, of wilt u gewoon eens bijpraten? Bel of mail ons dan gerust voor een persoonlijke afspraak bij u thuis of op ons kantoor in Bussum.

Graag tot ziens!

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

1Vermogensbeheer
035 – 74 00 250
info@1vermogensbeheer.nl