Vragen? Bel: 035-740 0250

Zandvoort-fantasie door ogen van belegger

De Telegraaf column, Jim Tehupuring.

Sport is big business. Zo kon het beursgenoteerde Ajax deze week €10 miljoen bijschrijven nadat de club Real Madrid onttroonde. Maar je hebt baas boven baas: Max Verstappen zal het komende Formule 1-seizoen zeker het dubbele verdienen. In zijn eentje. Max brengt overal ter wereld tienduizenden mensen op de been. En die betalen grof.

Elf Ajacieden bekijk je voor twee tientjes, maar een tribuneplek bij een F1-race kost al gauw €300. Dat deed de fantasie van Circuitpark Zandvoort op hol slaan. Wat is er mooier dan een Grand Prix met Max op Nederlandse bodem? Gemakshalve stapten de initiatiefnemers over alle (financiële) uitdagingen heen.

Daar komt de belegger in mij boven. Het idee achter een investering is dat deze rendement oplevert. Kijk je naar de getallen, dan is het onmogelijk om hier een sluitende begroting te krijgen.

Logistieke problemen

Dit komt voort uit drie grote logistieke problemen. Het circuit is nagenoeg onbereikbaar. Je komt er enkel via een N-weggetje. Op zomerdagen is die standaard gevuld met file. Parkeren? Vergeet het maar! Het circuit zelf is prachtig, maar ongeschikt voor de huidige F1-auto.

Zandvoort heeft één tribune met 2700 zitplaatsen. Andere bezoekers zijn aangewezen op de duinen. Alle aanpassingen en de organisatie moeten gefinancierd worden. Daar ligt de echte crux. Er is zeker €40 miljoen nodig. Stel dat je 125.000 tickets verkoopt voor gemiddeld €200 dan ben je net halverwege. Eigenlijk pleit alleen ’historie’ voor Zandvoort.

’Geef ons maar realiteit’, zal TT Circuit Assen hebben gedacht. En zo gebeurde het dat er de afgelopen weken een mediagevecht tussen Zandvoort en Assen ontstond. Ik heb me kostelijk vermaakt. Maar toen ik de cijfers er op nasloeg schrok ik. Direct aan de A28, 65.000 tribuneplekken, 65.000 staanplaatsen en 35.000 parkeerplaatsen.

Het circuit in Assen behoeft nauwelijks aanpassingen. De F1 vereist een bijdrage van €20 miljoen om een race te organiseren. Die financiering uit kaartverkoop is voor Assen geen probleem. Voor Zandvoort lijkt het een onmogelijke horde. Of je nu sporter bent of meer van de cijfers, volgens mij kun je beter reëel zijn, dan blijven hangen in historie.

Jim-Tehupuring 1Vermogensbeheer

 

 

 

 

 

Jim Tehupuring


Meld u nu aan voor de 1Vermogensbeheer nieuwsbrief!