DE TELEGRAAF COLUMN

M x V = P x T

08 Aug 2020 — Jim Tehupuring

Responsive image

Misschien kent u de formule wel. Ruim 100 jaar geleden uitgedacht door econoom Irving Fisher. Vaste middelbare school-stof. De formule is zeer actueel nu de monetaire stimulus ongekend is en de economische krimp groter dan ooit: in het afgelopen kwartaal kromp de Eurozone 12%. De Amerikaanse economie 9,5%.

De verkeersvergelijking van Fisher legt uitstekend uit welke effecten dit heeft, hoe centrale banken die kunnen bestrijden, maar ook welke risico’s hieraan kleven.

Aan de linkerkant van de formule vinden we de geldstroom: M staat voor de geldhoeveelheid en V (de omloopsnelheid) geeft aan hoe vaak dit geld van hand tot hand gaat. U kunt zich voorstellen dat indien die omloopsnelheid hoger ligt er veel transacties zijn en het economisch voor de wind gaat. Die transacties drukken zich uit in de ‘goederenstroom’ aan de rechterkant: P x T. De Prijs van goederen/diensten en het aantal Transacties. Door corona is het aantal transacties fors gedaald. We gingen niet uit eten, kochten geen vliegtickets en bioscopen waren dicht. Dat doet iets met de geldstroom: de omloopsnelheid daalde. Om de economie te stimuleren pompten centrale bankiers op ongekende schaal geld in de markt. In de VS groeide de geldhoeveelheid M met 25%!

De hoop is dat dit effect gaat hebben op ’T’ en het aantal transacties toeneemt. Het risico is echter dat ’T’ gelijk blijft en het de Prijzen zijn die stijgen. Inflatie. Op zich logisch, want voor heel veel goederen geldt dat het aantal transacties gelijk blijft. Denk maar eens aan de run op toiletpapier. Die was tijdelijk. Als het goed is, heb je er namelijk altijd ongeveer evenveel van nodig. Met meer geld, ga je niet meer rollen kopen. Het risico achter de formule dat zich nu voltrekt is de liquiditeitsval. We hebben meer geld, maar kunnen of durven het niet uit te geven. Dus planten het maar op de spaarrekening en V stort in.

En zo blijkt de theorie van Fisher 100 jaar na dato zeer belangrijke inzichten te geven in de rol die centrale banken in het economisch systeem kunnen spelen, maar leggen evenzogoed het (on)voorspelbare gedrag van mensen bloot.

Met vriendelijke groet,

Jim Tehupuring

Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken

Doe de profielscan en ontvang uw persoonlijke beleggingsplan.


1Vermogensbeheer

Brediusweg 19

1401 AB Bussum

035-740 0250
info@1vermogensbeheer.nl
dienstverleningsdocumenten · privacyregelement